Tekoäly vs. blondiäly

Saattaa olla, että tällä otsikoinnilla kaivan itselleni kuopan, mistä ei ole ylösnousua. Välillä sitä vaan ei millään jaksaisi näitä vesseleitä, jotka istuvat aamutv:ssä kertomassa kirkkaalla äänellä bisnesideoistaan.

Tekoäly ja digitalisaatio ovat sanoja, mitä tungetaan nyt ovista ja ikkunoista. Ja jo nyt annostus alkaa henkilökohtaisesti olla sitä luokkaa, että jopa sanonta ”mukavuusalueensa ulkopuolella olemisesta” jää ärsytyksessä kolmanneksi.

Sanottakoon nyt myös ihan näin alkuun, että minä olen yleensä se viimeinen, joka jaksaa vinkua kollegoiden tai kilpailijoiden tekemisistä. Olen aina ollut sitä mieltä, että kaikille riittää asiakkaita. Ja ne, jotka tekevät tätä työtä sydämellään ja ahkeruudella pärjäävät aina muita paremmin.
En myöskään näe mitään syytä vastustaa kehitystä mutta maalaisjärkeä kai saa edelleen käyttää?

Tämä tekoäly ja sen käyttäminen kiinteistönvälityksessä…Toinen toistaan nätimmät ja koulunsa juuri päättäneet klopit ovat ilmeisesti viettäneet taas aikaa workshopeissaan silmissään kiilto nopeista miljoonista. Ollaan saatu aivan huikea kuningasajatus, mitä KUKAAN ei koskaan ole tullut ajatelleeksi ja kuvitellaan olevansa KAIKKIA muita älykkäämpiä. Ja sen kun paketoi digitalisaation koreaan pakettiin niin saadaan yhtälö, millä tehdään miljoonien liikevaihto heti ensimmäisenä vuotena. Siis ihan oikeasti?

Ajatus on kiinteistönvälittäjälle varmasti houkutteleva: osta asunto halvalla, remontoi se ja myy kalliimmalla eteenpäin. Mutta miten potentiaalisiin asuntoihin pääsisi käsiksi?

Vaihtoehto ilman tekoälyä: aseta välityspalkkiosi näyttävästi etenkin pienten asuntojen osalta minimiin ja käy antamassa hinta-arvio paikan päällä asunnolla. Tee yhteistyötä bulvaanin kanssa, joka näppärästi ostaa parhaiten hinnoitellut heti pois. Tätä tehdään jo. Suhteellisen epäeettistä hommaa muuten ja yksi selitys siihen, miksi yksiöitä ei juurikaan markkinoilla näe.

Vaihtoehto tekoälyn kanssa: aseta välityspalkkiosi näyttävästi minimiin ja tarjoa palvelua, mikä ”mullistaa kiinteistönvälityksen”. Anna koneen laskea hinta-arvio tilastojen perusteella. Tarjoudu ostamaan asunto keskiarvohinnalla suoraan käteisellä pois. Näppärää ja suoraselkäistä mutta mitä mullistavaa tässä on muuta kuin että kaverit haluavat oikaista itselleen monta vaihetta? Kyse ei ole siis siitä, että ajateltaisiin myyjän etua (vaikka niin tietysti annetaan ymmärtää) vaan häikäilemätön oman edun tavoittelu. Kyse ei siis ole millään muotoa kiinteistönvälityksestä.

Tekoälyn käytössä työmme apuna ei ole mitään uutta. Käytämme myytyjen asuntojen koottuja hintatilastoja jokapäiväisessä työssämme, kun teemme hinta-arvioita. Mutta vain apuna. Mikään kone ei voi antaa absoluuttista totuutta yhdenkään asunnon hinnasta. Asunnon arvoon vaikuttavat niin monet muutkin asiat kuin se, onko putkiremonttia tulossa vai ei. Pelkästään se, miten valo tulee huoneistoon voi muuttaa hintaa reilustikin, puhumattakaan monesta muusta ominaisuudesta, jotka ammattitaitoinen välittäjä osaa hinnoitella.
Kokeilin ihan piruuttani laskinta kysyäkseni Lauttasaaressa olevan yksiömme hintaa. Ja yllätys: hinnaksi tuli noin 50 000€ vähemmän kuin mitä siitä aivan varmasti saisin.

Suosittelen siis lämpimästi edelleenkin maalaisjärjen (lue:blondiälyn) käyttöä, kun asunnon myynti on ajankohtaista. Se saattaa pahimmillaan johtaa mukavaan keskusteluun ja uuteen tuttavuuteen välittäjän kanssa mutta palkintona siitä on hyvin todennäköisesti muhkeampi tiliote asuntokaupoilla.

Näin pikkujoulukauden alla ajattelin ilahduttaa teitä vanhalla kuvalla, missä blondi ei osaa valita Tauskin ja Reetun välillä. Olisikohan tekoälystä ollut apua?