Kauppa käy vai käykö?

Kylläpä on taas kiinteistönvälitys ollut tapetilla viime aikoina. Uutisointi on ollut vähintäänkin kirjavaa niin iltapäivälehtien otsikoinnissa kuin televisionkin puolella. Pisimpään on kohistu siitä, kuinka kaupankäynti on vilkastunut ja viimeisimpänä koukkuna oli, että nyt tarvitaan jopa alalle jo uusia välittäjiäkin, kun kauppa niin käy.
Rohkeimmat asiakkaat valitsevat itselleen virtuaalivälittäjän. Mikäs siinä, jos lain puitteissa toimitaan. Kyllä tänne yrittäjiä mahtuu ja jotkut jopa onnistuvat.

Nyt tämä blondi haluaa kuitenkin hieman analysoida teille tilannetta, kun nyt satun tätä työtä elääkseni tekemään. Uutisissa käsitellään nimittäin harvoin laajempia kokonaisuuksia ja otsikot revitään helposti alan yksittäisistä osa-alueista. Mahtavaa on tietysti se, että uutisointi on vihdoinkin positiivista monen todella huonon talousvuoden jälkeen, siitä pisteet.
Fakta on se, että kaupankäynti on vilkastunut. Se nyt vain sattuu olemaan ainoastaan osa totuutta, sillä kasvuluvut tulevat tällä hetkellä uudistuotannosta ja Helsingin keskustan kerrostalohuoneistoista. Muiden myyntikohteiden kanssa tilanne on aika lailla ennallaan eli myyntiajat ovat edelleen pitkiä. Tämä ei ole vain oma subjektiivinen näkemykseni vaan olen saanut samaa palautetta kollegoilta, kun olemme yhdessä ihmetelleet tätä ns. nousukautta.

Onneksi omien ajatusten vahvuudeksi saatiin myös dataa, kun Etuovi.com teetti äskettäin laajan tutkimuksen, missä haastateltiin viimeisen 6 kk aikana asuntokaupan tehneitä asiakkaita. Raportista tuli ilmi, että yli 50% asiakkaista oli seurannut asuntoilmoittelua 6-12 kk ennen ostopäätöstä. Siis jopa vuoden! Vaatimuslista oli pitkä, lukemattomia asuntoja käytiin katsomassa ja jos kaikki toiveet eivät täyttyneet, niin etsintä jatkui. Tämän olemme mekin huomanneet jokapäiväisessä työssämme, kun ostotarjouksia tehdään kovin harkitusti.

Mitä sitten ostettiin?
Myydyt asunnot olivat enimmäkseen hintaryhmässä 200-400 000€.
Kerrostaloista 64%, rivi/paritaloista 23% ja omakotitaloista 12%. Ja siis edelleen enimmäkseen tuosta hintaryhmässä(!). Ei tarvitse olla kummoinen Einstein ymmärtääkseen, että ei tuohon skaalaan kovin montaa Espoon omakotitaloa mahdu.
Ostopäätökseen oli vaikuttanut hyvät liikenneyhteydet, palvelut ja rauhallinen sijainti. Tässä järjestyksessä. Etsitään siis keskeistä sijaintia metroväylän varrelta päättyvän tien varrelta hintaryhmässä 200-400 000€. Kyllä siinä voi mennä etsinnässä helposti parikin vuotta.

Jos olet myyjä ja olet ihmetellyt ”nousukausi/oma asunto ei mene kaupaksi” -yhtälöä, niin tässä siihen siis hieman selitystä. Asuntokaupassa ei eletä vielä mitään nousukautta vaan enemmänkin varovaisen positiivista kautta. Kuten ennenkin, monen asian on oltava kohdallaan, jotta lopputuloksena on ostajan ja myyjän tyytyväisyys sekä turvallinen asuntokauppa. Asiakkaanamme olet hyvissä käsissä – kaikissa sesongeissa.

Jos taas olet ostaja, niin on hyvä muistaa, että korkotaso on edelleen poikkeuksellisen alhainen eikä nousupaineita ole näkyvissä. Valikoimaa on runsaasti ja nyt on oikeasti hyvä aika tehdä tarjous siitä unelmien asunnosta.
Oma ostopäätös tehtiin yhden näytön jälkeen sen vision pohjalta, että tästä remontoidaan se täydellinen koti meille. Ja vaikka budjetti ylittyi vaan noin 100%:sti, niin emme ole päivääkään päätöstämme katuneet. Pankkikin kutsuu meitä nykyään avainasiakkaaksi 😉