Kollegat/kilpailijat?

Tänä keväänä on televisiossa ja sen myötä sosiaalisessa mediassa myllertänyt varsinainen kiinteistönvälitysbuumi.

Voidaan kai sanoa, että ala elää nyt ensimmäistä julkista nousukauttaan. Kun itse aloitin, en tuntenut yhtään välittäjää eikä minulla ollut minkäänlaista käsitystä siitä, miten ammattia arvostetaan. Nopeasti huomasin kuitenkin, että yleinen arvostus tähän työhön oli todella pohjalukemissa, jossain siellä puhelinmyyjän rinnalla listojen viimeisinä. Tämä tuntui aivan käsittämättömältä. Miten saattoi olla mahdollista, että työ, missä ollaan tekemisissä ihmisten arvokkaimman omaisuuden kanssa, on niin aliarvostettua??
Kun olin päässyt enemmän sisään ammattiin ja suosituksia alkoi virrata niin ymmärsin, että arvostuksen puute alalla on pitkälti itseaiheutettua ja seurausta välinpitämättömästi tehdystä työstä ja oman edun tavoittelusta. On itsestään selvää, että viidakkorumpu hoitaa hommansa, jos asunnon myynti tai osto hoidetaan hutiloiden.

Nyt tositv:n kautta jokainen ”tuntee” ihan nimeltä jonkun välittäjän. Ja tästä television kautta saadusta huomiosta on muut välittäjät kovin herkkänahkaisia ja käyvät mm. Facebookissa voimakkaita keskusteluja julkisesti sanotuista kommenteista koskien markkinaosuuksia ja toimintatapoja. Näissä keskusteluissa (ja televisiossakin) puhutaan toisista välittäjistä kilpailijoina ja tämä on ehkä ainoa, mikä todella särähtää omaan korvaani. Lähtiessäni aikaisemmasta työpaikastani pois tämä sama asenne sanottiin johdon puolelta suoraan päin naamaani: ”Me olemme, Heidi, nyt kilpailijoita”, eikä lähtöäni myöskään tehty ihan yksinkertaiseksi. Tämä jätti minut kovin mietteliääksi.

Mikä etu on asiakkaalla sillä, että kiinteistönvälittäjät kilpailevat keskenään? Kuulen toimeksiantajiltani useinkin, että he saavat soittoja, missä toiset välittäjät tarjoavat itseään minun tilalleni. Jotenkin tuntuu, että siinä omassa pienessä paniikissa (tämä kun on puhtaasti provisiotyötä) unohdetaan kunnioitus toisen osaamista kohtaan ja haetaan toimeentuloa keinoja kaihtamatta.
Eikö olisi myyjän edun mukaista, jos välittäjät voisivat toimia yhteistyössä eli kollegoina? Asunnon myynti olisi nimetyn kiinteistönvälittäjän hoidossa mutta kollegat voisivat halutessaan tuoda omia asiakkaitaan esittelyyn? Maailmalla on yhteismyynti jo vallitseva käytäntö ja ehkä meilläkin voisi olla aika siirtyä avoimempaan ajatteluun. Ainoa seuraus siitä saattaisi tosin olla, että asunnoille löytyisi vielä nopeammin ostaja. Myyjä tuskin harmistuisi tästä 😉

Blogikuva on viime vuoden joulukuulta, jolloin kokoonnuimme kolmen välitystoimiston kesken perinteiselle joululounaalle. Kaikkien koko maan välittäjien kanssa ei koskaan välttämättä pysty yhteistyöhön mutta tutustumalla ja ajan kanssa on mahdollista laajentaa verkostoaan tähän suuntaan ja löytää ne ”hyvät tyypit”.
Luotettavuus ja rehellisyys ovat ammattitaidon rinnalla niitä arvoja, joita ilman ei kukaan kiinteistönvälittäjä pysty pärjäämään. Yhteistyö samanhenkisten kollegoiden (ei kilpailijoiden) kanssa saattaa johtaa jopa pienehköön menestykseen.
Terveisin nimimerkki: ”Kokemusta on.”