In us we trust

Terveisiä täältä Tapiolan Keskustornista!
Ensimmäinen asuntomarkkinan shokkiaalto on ohi ja varovaista toivoa kevätsesongin pelastumisesta on ilmassa. Yksi viikko kerrallaan siirrymme lähemmäksi sitä hetkeä, jolloin voimme sanoa poikkeustilan olevan takanapäin.

Tuntuu siltä, että elämme täällä tornissamme kuin kuplassa. Niin absurdilta maailman meno tuntuu ympärillä. Joka viikko päivitetään tietysti koronasaldoja mutta sen lisäksi tapahtuu niin käsittämättömiä liikkeitä, ettei pienyrittäjällä oikein riitä ymmärrystä.

Hyppään kokonaan maskihässäkän yli, koska sitä on jo vatvottu joka mediassa aivan loputtomiin. Sanon vaan kaksi sanaa, mitkä kuvaavat mielestäni sen sotkun tasoa: Tiina Jylhä.

Mutta sitten tämä Business Finland ja yritysten tukirahoitus…
Sanotaan, ettei ole tyhmä se, joka pyytää vaan se, joka maksaa mutta kyllä tässä on monien hakijoiden osalta ylitetty monta moraalikäsitystä. Jokainen puhtaalla omallatunnolla varustettu tukea hakenut yrittäjä suodattakoon tämän kiukkupuuskan mutta teille muille: Hävetkää.
Miten h e l v e t i s s ä teillä oli tässä tilanteessa pokkaa hakea verorahoilla maksettavaa kehitysrahaa? Ja oliko aivan välttämätöntä olla ensimmäisten avustettavien joukossa? Valtavalla osalla yrittäjiä ja yrityksiä on aito hätä toimeentulostaan ja tulevaisuudestaan. Aito hätä on todellakin eri asia kuin digimarkkinoinnin kehittäminen. Nämä haaskalinnut konsultteineen näkivät tilaisuuden saada ”ilmaista rahaa” ja sivuuttivat täysin inhimillisyyden.

Epäluottamuksen siemen on nyt valitettavasti kylvetty ja se tulee jatkossa varmasti haittaamaan todellisia avun tarvitsijoita. Tämä on ihan järkyttävän surullista kaiken muun katastrofin keskellä.

Blogikuva on toimistollamme olevasta taulusta. Kuusi viikkoa sitten käynnistimme Projekti 2020 -hankkeen, minkä tavoitteena on, että kun tämä kaikki on ohi niin Maison Luumi on vahvana pystyssä tammikuussa 2021. Olemme pysyneet terveinä ja pystyneet koko ajan järjestämään yksityisesittelyitä viranomaisohjeita noudattaen. Teemme kovasti töitä (olemme siinä onnekkaassa tilanteessa, että saamme tehdä töitä) ja supistamme kuluja sieltä, mistä voimme, mm.omasta palkastani. Maison Luumin tase on niin vahva, ettei tullut mieleenkään pistää tukihakemusta menemään. Tässäkin tapauksessa tuli yllättäen mitattua yrityksen vastuullisuutta.

Missään nimessä asuntokauppa ei käy nyt normaalisti ja paljon riippuu siitä, miten rajoitteita tullaan jatkossa purkamaan. Epävarmuuden hälventäminen tulee viemään oman aikansa mutta nyt ainakin vaikuttaisi siltä, ettei korona tule vaikuttamaan radikaalisti asuntojen hintoihin. Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä ja uskoa tulevaan. We can do it!