Miksi välittäjä?

Olen jo useamman kuukauden ajan neuvotellut uudesta myyntitoimeksiannosta asiakkaan kanssa, jolla on tarjolla hyvinkin uniikki kohde. Keskusteluissamme olen luonnollisesti kertonut toimintatavoistani, markkinoinnin merkityksestä ja myös siitä, miten tärkeätä on valita hyvä kiinteistönvälittäjä. Asiakkaani on kuunnellut sujuvasti ja olemme mielestäni päässeet jo aika lähelle yhteisymmärrystä. Eilen hän kuitenkin heitti minulle vielä viimeisen kysymyksen pohdittavaksi ennen mahdollisen sopimuksen tekoa: ”Mitä lisäarvoa pystyt tuomaan tähän myyntiprosessiin? Tunnen itse taloni parhaiten, voin laittaa itse lehti-ilmoituksen lehteen tarvittaessa ja tiedän, miten paljon talostani pitäisi saada. Mikä on se lisäarvo, jonka sinä pystyt tähän antamaan?”

Kysymys sai minut oikein pysähtymään ja miettimään, että mikä on se kaikista tärkein syy, miksi asiakkaiden tulisi valita asuntonsa myyntiin laillistettu kiinteistönvälittäjä. Kohteen oikea markkinahinta, lehti-ilmoittelu, ammattikuvaajat… kaikki ovat todella  tärkeitä osa-alueita mutta kyllä se syvin totuus piilee siinä, että kiinteistönvälittäjä on asuntokaupan ammattilainen ja myyjä ei.

Osaava välittäjä tuo ammattitaidollaan lisäarvoa molemmille osapuolille. On paljon asiakkaita, jotka eivät halua/uskalla ostaa asuntoa suoraan myyjältä. He kokevat, ettei heillä ole mitään takeita kaupan oikeellisuudesta, ei varmuutta eikä ehkä riittävää tietoa kohteesta eikä myöskään mitään kuluttajansuojaa. Kiinteistönvälitystoiminta on luvanvaraista ja viranomaisten valvomaa toimintaa. Lainsäädäntö asettaa kiinteistönvälittäjälle selkeät linjat siitä, miten toimeksianto hoidetaan sekä myyjän että ostajan kannalta mahdollisimman hyvin. Laki kiinteistönvälitysliikkeistä ja laki kiinteistönvälityksestä määrittää, miten kiinteistönvälittäjän tulee välitystehtävänsä suorittaa. Tämän lisäksi välitystoimiston kanssa toimiessa asiakas on kuluttajansuojalain piirissä.

Myyjän puolella iso lisäarvo tulee vielä siinä, että antaessaan koko projektin ammattilaisen käsiin voi keskittyä itse muihin asioihin. Asuntokauppa vaatii usein pitkäjänteisyyttä  ja välittäjällä riittää kärsivällisyyttä pidempiinkin myyntikausiin. Minäkään en ole ennen tajunnut miten kärsivällinen luonne itse asiassa olenkaan 😉

Näillä eväin lähestyn siis vielä kerran asiakastani. Ja olen entistä ylpeämpi omasta ammatistani.