Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto?

Tässä sitä nyt istutaan, kuusi koristeltuna ja lämmin glögi vieressä.

Näin aatonaattona kaiken hälinän ja jouluhössötyksen väistyttyä mieleeni tulee väkisinkin viikon takainen käyntini Pääkaupungin Turvakoti ry:n tiloissa joulupuurolla. Siellä oli nimittäin hieman erilainen tunnelma.

Tuen tätä järjestöä kuukausittaisilla lahjoituksilla ja nyt näin taas ihan konkreettisesti sen, että jokainen lahjoittamani euro on todella tarpeen. Kyseinen turvatalo on paikka niille naisille, jotka eivät ole turvassa omassa kodissaan vaan joutuvat kestämään väkivaltaa läheisiltään. Talo oli nytkin täynnä ja ”asiakkaat” olivat tällä kertaa enimmäkseen nuoria äitejä aivan pienten lasten kanssa. Sydäntäni särki, kun näin, miten he yrittivät hoitaa askareitaan talon vaatimattomissa tiloissa. Taustalla heillä on varmasti sellaisia kokemuksia, mistä ei välttämättä kokonaan toivu koskaan. Mutta se, että on mahdollisuus saada majapaikka, missä ei tarvitse pelätä… Eikö sen pitäisi olla meidän jokaisen perusoikeus?

Juttelin hieman pidempään erään herrasmiehen kanssa, joka oli paikalla pankin edustajana. Hän kysyi minulta sen, mihin olen saanut useastikin vastata: ”Miksi valitsit tämän kohteen auttamisellesi?”

Olisi varmaan ymmärrettävää, jos kertoisin, että olen itse tai että jokin läheisistäni on ollut perheväkivallan uhrina mutta se ei onneksi ole syy. Minä vaan yksinkertaisesti haluan tehdä jollain tavalla hyväntekeväisyyttä ja suosittelen sitä ihan jokaiselle. Ja vaikka Lastenklinikoiden Kummit kuulostaa mediaseksikkäältä, niin avun tarvitsijoita on muuallakin. Turvakoti päivystää 24h vuorokaudessa, rahaa ei ole ja siksi yksittäisen ihmisen antama rahallinen tuki auttaa oikeasti. Tämä järjestö ei ole rikas; talo on vanha, tilat ovat liian pienet, heillä ei ole markkinointibudjettia käytettävissään ja he tarvitsisivat kipeästi toimintaansa lisää tukijoita ja enemmän yksityisiä lahjoittajia. Siksi yritän tällä tekstillä herättää ehkä yhden teistä ajattelemaan sitä, että omasta yltäkylläisyydestä voisi antaa pienen siivun niille naisille, jotka joutuvat lähtemään kodeistaan nyrkin pelossa. Kaikkia ei voi auttaa mutta hyvin suunnatulla avulla voi olla oikeasti merkitystä. Ja näin jouluna on syytä hieman herkistyä ja seurata otsikon jaloa sanomaa.

Kaikesta tästä paatoksesta huolimatta toivotan kaikille rauhallista joulua.