Järki käteen ja ostoksille

Alan oikeasti olla todella kyllästynyt sanoihin ”markkinatilanne” ja ”ostajan markkinat”. Olemme nyt saaneet loputtomiin lukea joka ikinen viikko erilaisia lehtijuttuja, joiden pohjalla on nämä kaksi aihetta ja joissa negatiivista tunnelmaa viljellään surutta. Eiköhän kohta ala  kiintiö olemaan täynnä ihan kaikilla?

Koko maan näkökulmasta tilanne on huolestuttava, se on varmasti näin mutta ruuhka-Suomen hinnat ja kysyntä eivät ole järisyttävästi muuttuneet. Tämä on useimmissa lehtijutuissakin tuotu esiin mutta uutta asuntoa etsivät lukevat artikkeleita kiilto silmissään ja poimivat sieltä valikoivasti lauseet, jotka ruokkivat vain omaa etua. Toimittajat ovatkin onnistuneet aivopesussaan loistavasti, sillä kaupanteko mättää vain ja ainoastaan niissä tapauksissa, kun ostajat kuvittelevat kauppoja tehtävän hinnalla millä hyvänsä.

Näin ei kuitenkaan ole pääkaupunkiseudulla. Kauppaa tehdään koko ajan eikä täällä ole tarvinnut lähteä järkyttäviin alennusmyynteihin. Myyjien ei  myöskään ole useimmiten pakko myydä asuntoaan niin, ettei siitä saa oikeaa markkinahintaa. Ja tämän ostajat tuntuvat nyt unohtavan antaessaan luokattoman huonoja tarjouksia. Pyyntihinnoissa ei yksinkertaisesti ole 20-30% ilmaa. Hinnat yritetään asettaa jo lähtökohtaisesti oikein ja niin, että kauppahinnasta voidaan tyylikkäästi neuvotella -ainakin itse yritän toimia näin.

Jos ostaja haluaa oikeasti ostaa ja myyjä myydä niin useimmiten yhteisymmärrys neuvottelujen myötä löytyy ja kaupoille päätyy tyytyväiset osapuolet. Tässä mitataan myös välittäjän ammattitaito.  Tänäkin syksynä on monet kaupat saatu onnelliseen päätökseen ja ne, jotka kuvittelevat uuden unelmien kodin löytyvän nyt puoleen hintaan saavat jatkaa etsimistään.